​Hvad er Silketryk? Også kendt som Screenprint, Serigrafi og Rammetryk

Serigrafi kaldes også silketryk eller rammetryk. Er en populær trykmetode der stammer fra Kina, hvor man skar to skabeloner (stencil) ud og limede dem sammen med hår. Det gjorde man for at kunne overføre blæk eller anden trykfarve til overfladen. Senere blev det silkedug (deraf navnet silketryk) og i dag anvendes kunststofdug (gaze, kunstsilke). Metode bruger et finmasket net, der spændes over en ramme.

En serigrafiramme består af en træ-, aluminiums- eller stålramme, hvorover der er spændt en fintvævet dug – næsten ligesom et malerlærred. Dugen er dækket af en tæt belægning undtagen der, hvor farven skal trænge igennem.

Motivet overføres som regel til trykrammen fotografisk. Dette gøres ved at silken dækkes med en lysfølsom emulsion, der efterfølgende belyses gennem en film. Efter belysningen fremkaldes motivet.

Der hvor filmen har været klar er emulsionen belyst og derved hærdet (negativ-emulsion), de ubelyste områder af emulsionen (hvor filmen er sort) er stadig uhærdede og kan vaskes væk. Herved opnås at farven kan trænge gennem de områder der er ubelyst, men ikke gennem de belyste områder.

Ved en anden teknik benyttes en særlig 2-lags skærefilm, hvor motivet skæres ud i hånden og filmen hæftes på silken med et opløsningsmiddel – eller der anvendes selvklæbende film. Endvidere kan rammen dækkes af midlertidige motiver i form af papir, plast mv.

Selve trykningen foregår ved at trykfarven lægges i rammen og trykkes gennem motivet i silken, ned på emnet der skal trykkes på, med en rakel – en træliste med gummikant, der under let pres trækkes frem og tilbage over silken.

Serigrafi har sin fordel i at man kan trykke på alle materialer og i store størrelser med stor holdbarhed. Derfor anvendes det til vejskilte, trykte kredsløb, tekstiler og reklameskilte. Anvendes også industrielt til buede overflader som glasflasker, shampoobeholdere mv.

Silketryk kom til Danmark i 1927, hvor malermester Georg Nielsen kom hjem fra London, hvor han deltog i et kursus hos Selactine Silk Screen Printing Process Ltd., der var leverandør af udstyr til Silketryk.

Silketryk har flere navne

Det er allerede nævnt, at Silketryk også kaldes serigrafi og rammetryk. Men det kaldes faktisk også for et screenprint. Altså screen som et finmasket net.

Det finmaskede net bruges til, at påføre blækket på trykmaterialet. Begrebet “screenprint” fremhæver den vigtige rolle, som skærmen spiller i trykprocessen.

Rammetryk lægger vægt på den fysiske ramme, som nettet er spændt over. Rammen er afgørende for at holde nettet stramt og stabil under trykprocessen. Selvom “rammetryk” ikke er så udbredt et udtryk som “silketryk” eller “serigrafi”, beskriver det stadig den samme proces.

Silketrykkets teknik er særligt værdsat for sin alsidighed og bruges i mange forskellige sammenhænge:

Hvor bruger man silketryk?

Poser med reklame

Silketryk (eller serigrafi) bruges ofte til at trykke på forskellige typer af poser, herunder  stofposer, bomuldsposer, revisorposer, snøreposer og muleposer. Denne metode er særligt populær for denne type anvendelse af flere grunde:

  1. Holdbarhed: Silketryk resulterer i et holdbart og langvarigt print. Det er ideelt for poser, som ofte bruges og vaskes.
  2. Farveintensitet: Denne teknik tillader anvendelsen af tykke lag af blæk, hvilket resulterer i lyse og levende farver, der er fremtrædende selv på farvede eller mørke stoffer.
  3. Storformat tryk: Silketryk er egnet til store designs, hvilket er ideelt til poser, der ofte har store logoer eller billeder trykt på dem.
  4. Alsidiighed: Silketryk kan bruges på en bred vifte af materialer, herunder bomuld, lærred og andre naturlige eller syntetiske stoffer, hvilket gør det velegnet til forskellige typer af poser.
  5. Økonomisk fordelagtigt for store oplag: Selvom opsætningen til silketryk kan være tidskrævende og kræve en initial investering, er det økonomisk effektivt for større oplag, hvilket gør det ideelt til kommerciel produktion af trykte poser.

Af disse grunde er silketryk en populær metode til at tilføje brugerdefinerede designs, branding og andre grafiske elementer på poser, der bruges i reklame, detailhandel og som modeaccessories.

Produktmærkning

Mange produkter, herunder maskiner og udstyr, har oplysninger trykt direkte på dem gennem silketryk.

Silketryk eller serigrafi er kendt for at producere klare, holdbare resultater på en række forskellige materialer, herunder stof, papir, træ, glas, og plastik. Denne teknik er populær på grund af dens evne til at anvende tykke lag af blæk, hvilket giver mere levende farver og større holdbarhed sammenlignet med andre trykketeknikker.

Tøjdesign

Silketryk er en udbredt metode til tryk på tøj, især T-shirts. Denne teknik er ideel til tekstiler, da den kan anvendes på forskellige materialer og tillader detaljerede designs.

Kunstneriske Værker

Silketryk er et populært værktøj blandt kunstnere, der bruger det til at skabe kunstværker, hvor det muliggør eksperimentering med farver og lag.

Elektronik

I elektronikindustrien anvendes serigrafi til at påføre ledende materialer på printkort og andre komponenter.